• 15 de gener de 2021

  Pescant Dents

  La vida a la Terra és el resultat de milions d'anys d'afinament minuciós, una evolució que sovint amaga detalls de com les coses gradualment han esdevingut de la forma que ho han fet en espècies extintes, per tal que els científics ho puguen descobrir. Ací han utilitzat una microtomografia de raigs X d'alta resolució d'un os mandibular del peix ossi Lophosteus, mostrant les seues dents de 422 milions d'anys (marcades en daurat) i virtualment "extirpant" els ossos per traure els vasos sanguinis i cavitats medul·lars (blau i verd) per davall. Aquest peix fou triat per una raó: és una mena de finestra primitiva cap a l'evolució de les dents, que mostra estructures anomenades odontodis (marcades en morat, rossa i roig) desenvolupats a partir de cèl·lules similars a les dents, convertint-se en "pell dental" (com les escames de peixos com els taurons). El codesenvolupament d'aquestes estructures revela més dels senyals químics que condueixen el desenvolupament i creixement de les dents, i també podria aportar coneixement sobre la formació de mandíbules humanes.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball de Donglei Chen i col·laboradors
  Department of Organismal Biology, Uppsala University, Uppsala, Suècia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, desembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.