• 24 de gener de 2021

  Petits Tubs

  A l'interior de cada cèl·lula del teu cos hi ha unes complexes "bastides" biològiques fetes de petits tubs coneguts com el citoesquelet. Aquests tubs estan compostos de mil milions de molècules d'actina, que s'uneixen d'una manera similar a les peces Lego per formar estructures grans i estables. No obstant això, l'actina no actua a soles. Altres molècules ajuden els tubs d'actina a acoblar-se, aportant-les diferents propietats estructurals depenent del treball que es necessite fer a l'interior de la cèl·lula. Una d'aquestes, anomenada vinculina, juga un paper particulament important en la construcció de feixos d'actina forts però flexibles als llocs d'unió de les cèl·lules. Els investigadors han estat cultivant tubs d'actina al laboratori, alternant les proporcions d'actina (fila superior) i vinculina (fila inferior) en la barreja per veure què ocorre a les estructures resultants. Els seus descobriments ajuden a explicar com les cèl·lules reorganitzen les seues bastides interiors per adherir-se i construir un cos.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge del treball de Rajaa Boujemaa-Paterski i col·laboradors
  Departament de biquímica, University of Zurich, Zurich, Suïssa
  Imatge original publicada sota llicència de Creative Commons
  Publicat en eLife, Novembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.