• 1 de març de 2021

    Picadors de Ciutat

    Amb el 94% dels 229 milions de casos estimats reportats a tot el món en 2019, Àfrica té el pes de les infeccions globals de malària. Els mosquits vector locals, particularment espècies en l'agrupació de Anopheles gambiae, ja són transmissors molt efectius dels paràsits Plasmodium causants de la malaltia, però una nova arribada pot suposar una amenaça encara major. Un mosquit natiu de l'Índia i l'Orient Mitjà, Anopheles stephensi (a la imatge, amb ous), s'està mudant allí, causant brots importants de malària en la ciutat de Djibouti en 2012, després arribant a Etiòpia en 2016, i a Sudan en 2019. A diferència dels mosquits natius, que es troben restringits en gran mesura a les localitzacions rurals, aquesta espècie prospera en les aigües contaminades dels entorns urbans, i a més les investigacions recents han demostrat que té la capacitat de transmetre eficientment els paràsits de Plasmodium locals. Mentre que la malària ha sigut un problema en gran part rural tradicionalment, aquesta espècie invasora posa la població cada vegada més urbana del continent en major perill, provocant crides urgents a l'acció.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge de Radboud University Medical Center, Nijmegen, Països Baixos
    Investigació de Fitsum G. Tadesse i Temesgen Ashine i col·laboradors
    Drets de la imatge reservats per Radboud University Medical Center, Nijmegen, Països Baixos
    Investigació publicada en Emerging Infectious Diseases, febrer de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.