• 30 de març de 2023

    Picors per Espines

    Des de taques oculars intermitents fins a pèls irritants, les defenses que fan servir les papallones, les arnes i les seues erugues per protegir-se dels depredadors no ens solen causar danys greus. Entre les poques excepcions hi ha les erugues del gènere sud-americà Lonomia. Normalment es troben quan descansen en grup, les espines d'aquestes erugues alliberen un poderós verí hemotòxic, com el dels escurçons i les serps de cascavell, que pot provocar hemorràgies internes i alterar la coagulació de la sang, de vegades mortalment. Fins ara, les intoxicacions només s'han relacionat amb dues espècies, Lonomia obliqua i L. achelous, però identificar-les pot ser complicat, i dues més (L. orientoandensis, a la foto de l'esquerra, i L .casanarensis, a la dreta) causen reaccions similars. en rates. Un estudi taxonòmic i de camp recent va identificar 60 espècies de Lonomia, set de les quals probablement causen símptomes greus. L'únic antiverí disponible actualment, dirigit contra L. obliqua, és àmpliament eficaç, però reconèixer aquesta major diversitat podria ajudar a millorar encara més els tractaments.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge adaptada del treball de Camila González i col·laboradores
    Centro de Investigaciones en Microbiología y Parasitología Tropical (CIMPAT), Facultad de Ciencias, Universidad de los Andes, Bogotà, Colòmbia
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en PLOS Neglected Tropical Diseases, febrer de 2023

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.