• 8 de març de 2017

  Ple d'Ous

  És un treball complicat produir ovaris - els òrgans que donen suport als òvuls en les femelles. És important aconseguir un bon equilibri en el nombre d'òvuls i de cèl·lules de suport, i, aquest equilibri, està controlat per un conjunt de gens que treballen alhora. Aquestes imatges obtingudes amb un microscopi mostren dos ovaris molt diferents, ambdues procedents de les minúscules mosques de la fruita. La imatge de l'esquerra està sana, amb els òvuls en procés de desenvolupament marcats amb blau i les cèl·lules de suport acolorides en verd. Però, la imatge de la dreta procedeix d'una mosca que té el gen c-Fos hiperactiu. Més que una cua ordenada d'òvuls madurant, és un embolic de cèl·lules de suport, verdes, envoltant els ous en procés de degradació i totalment inservibles. Sense cap sorpresa, aquestes mosques són estèrils. Esbrinar com el gen c-Fos treballa conjuntament amb altres gens per a formar òvuls és un important tret per entendre la infertilitat, no sols en mosques, potser també en éssers humans.

  Escrit per Kat Arney

  Department of Developmental Neurobiology, St. Jude Children’s Research Hospital, Memphis, TN, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Genetics, setembre de 2016


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.