-
3 de juny de 2023
Poder Gris
A la part posterior del crani, aproximadament a l'alçada de les orelles, es troba el cerebel. Només té la mida d'una barra de xocolate, però conté més neurones que la resta del teu cervell. Durant molt de temps, els científics van pensar que el cerebel era primitiu i només controlava com es mou el cos, però treballs recents han demostrat que és més complex. Aquí, veiem una secció de cerebel del ratolí que destaca els nuclis de les neurones (de color negre) importants per al control motor. Els investigadors van demostrar que si aquestes cèl·lules no poden enviar senyals, els ratolins desenvolupen greus problemes de moviment. Tanmateix, el cervell compensa aquest dany, de manera que els ratolins adults mostren pocs símptomes. En canvi, les neurones de l'escorça cerebel·losa semblen controlar els comportaments socials en lloc del moviment, i el cervell no pot compensar el seu dany. Aquests resultats revelen la sorprenent complexitat del cerebel i ens ajuden a entendre millor com el cervell fa front als danys abans del naixement.
Escrit per Henry Stennett
Imatge del treball de Meike E. van der Heijden, Alejandro G. Rey Hipolito, i col·laboradors/es, enviada per Meike E. van der Heijden
Department of Pathology & Immunology, Baylor College of Medicine, Houston, TX, EUA
Drets de la imatge reservats per Meike E. van der Heijden
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.