• 28 de juny de 2020

  Prenent el Vol

  El comportament animal és dirigit pels milers de milions de neurones interconnectades que componen el sistema nerviós central (SNC). Però, ¿com comença aquest procés? Durant el desenvolupament, les cèl·lules progenitores creen famílies de neurones, o llinatges, cadascun responsable de dur a terme un comportament concret. Les neurones de cada llinatge hereten característiques similars i formen una xarxa neuronal que permet al jove animal realitzar el comportament corresponent. Aquesta organització basada en llinatges existeix inclús en el sistema nerviós relativament simple de la mosca del vinagre. Recentment, alguns científics han rastrejat una proteïna específica, Unc-4, a diversos llinatges responsables de realitzar comportaments crucials en la mosca del vinagre, com volar i caminar. Aquesta imatge mostra les neurones interconnectades (en verd) que s'originen del mateix llinatge i formen part de la xarxa encarregada d'ajudar a la mosca a alçar el vol. Aquest tipus d'estudis posen de manifest com els animals depenen de proteïnes com Unc-4 per al desenvolupament de les xarxes neuronals necessàries per sobreviure.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Imatge feta per Haluk Lacin i col·laboradors
  Janelia Research Campus, Howard Hughes Medical Institute, Ashburn, Virginia, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Pubicat en la revista eLife, maig de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.