-
1 de desembre de 2019
Pressió per a Dormir
La molècula serotonina viatja a través del nostre cos i ens ajuda a regular el nostre humor -per açò mateix l’anomenem l'hormona de la "felicitat" i s’utilitza com antidepressiu. La serotonina també està involucrada en el nostre apetit, memòria i, el més important, la son. Però ens adorm o ens manté desperts? Uns científics podrien haver tancat aquest debat observant els nuclis de Rafé, una àrea del cervell amb la major quantitat de neurones productores de serotonina (mostrat en roig en un peix zebra). Mostrant que ni els peixos zebra ni els ratolins sense aquestes cèl·lules no poden dormir tant o de manera normal, com altres animals, l’equip proposa que els nuclis de Rafé podrien estar alliberant serotonina a mesura que el dia avança, per anar incrementant la pressió de l'animal per dormir. Sobre aquest nou coneixement, els científics podrien, en un futur, trobar formes de controlar efectes secundaris, de somnolència, dels antidepressius basats en la serotonina.
Escrit per Gaëlle Coullon
Imatge del treball de Grigorios Oikonomou i Michael Altermatt, i col·laboradors/es
Division of Biology and Biological Engineering, California Institute of Technology, Pasadena, CA, EUA
Drets de la imatge reservats per Elsevier 2019. Reproduït amb permís.
Publicat en Neuron, juny de 2019
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.