-
14 de juny de 2017
Protector Cerebral
Tria qualsevol ciutat capital del món i trobaràs que els edificis més fortificats sovint acullen al seu govern –el cervell que hi ha darrere el funcionament d'un país. Quan es tracta de fer funcionar el cos humà, el teu cervell està molt protegit també. Una barrera, anomenada barrera hematoencefàlica, permet que els nutrients vitals passen, mentre s'aturen les toxines nocives. Els investigadors saben que hi participen cèl·lules especials que se situen al voltant dels vasos sanguinis cerebrals. No obstant això, les funcions exactes d'aquestes cèl·lules perivasculars no estan clares. Analitzant imatges de cervells de peix zebra (en la foto), els investigadors van descobrir un grup de cèl·lules perivasculars (verd) agrupades al voltant dels vasos sanguinis (rosa) anomenades FGPs. La seua forma i localització revelen que són equivalents a les FGP que es troben en els mamífers, inclosos els humans. Els peix zebra és ideal per a jugar amb els gens i visualitzar els seus efectes, el que significa que ara tenim una eina útil per esbrinar què pot estar fent aquest grup particular de cèl·lules perivasculars.
Escrit per Lux Fatimathas
Imatge del treball de Marina Venero Galanternik i col·laboradors/es
Division of Developmental Biology, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, National Institutes of Health, Bethesda, MD, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en eLife, abril de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.