• 16 de març de 2023

    Punts Il·luminadors

    Imagina un motor fet de milions de peces interconnectades. Per entendre com funciona, una manera seria escollir una peça, trencar-la, tornar-la a posar i veure què passa (amb el motor encara en marxa). Ara imagina que el motor és una cèl·lula. Aquest és el repte complicat i que requerix temps als investigadors. Ara, presenten una manera ràpida i senzilla per a interferir amb les cèl·lules vives mitjançant l'edició del genoma. A les neurones, van dissenyar genèticament EB1 (una proteïna que s'unix a una bastida cel·lular anomenada microtúbuls), per fer-la sensible a la llum. L'exposició de les neurones a la llum blava va fer que EB1 deixara de funcionar. Això va provocar que els microtúbuls dels extrems en creixement de les neurones es trencaren. Utilitzant la microscòpia de fluorescència (representada a la imatge), van revelar que la brillantor d'un punt de llum blava sobre aquestes neurones genèticament modificades (a la part superior) va fer que es retragueren del punt il·luminat en contrast amb les neurones normals (a la part inferior). Això il·lustra la utilitat d'aquest procediment per a intervencions ràpides en processos cel·lulars.

    Escrit per Lux Fatimathas
    Imatge del treball d'Alessandro Dema i col·laboradors
    Department of Cell and Tissue Biology, University of California, San Francisco, California, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en eLife, gener de 2023

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.