• 16 de gener de 2015

    Punts Problemàtics

    Els punts picants de la varicel·la, un flagell familiar de la infància, estan causats per la infecció del virus de la varicel·la zoster (VVZ), un patogen intrigant que pot reactivar-se en l'edat adulta per a provocar unes erupcions més severes que les primeres. El VVZ compartix moltes característiques amb el seu parent més proper, el virus de l'herpes, però una excepció és la seua resposta a la defensa de la cèl·lula hoste coneguda com autofàgia. En aquest procés, les partícules de virus són engolides per unes vesícules membranoses, o autofagosomes, i després es destrueixen. El virus de l'herpes porta dos gens que bloquegen l'autofàgia, però el VVZ, amb un genoma molt menor, no pot resistir aquesta defensa. Ací, el teixit de la pell infectat, amb l’ADN nuclear mostrat en blau i les partícules de VVZ en roig, revela una gran quantitat d'autofagosomes, destacats en color verd. Comprendre com el VVZ s'enfronta amb l'autofàgia, o potser l'utilitza per millorar els seus propis fins, ajudarà a exposar les tàctiques d'aquest virus tan estés.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge de Charles Grose i col·laboradors/es
    University of Iowa Children’s Hospital, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals; imatge mostrada amb permís de PNAS
    Investigació publicada en PNAS, gener de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.