• 24 de juliol de 2022

    Quasi Invisible

    Les pressions socials i econòmiques del passat feien quasi impossible que les dones foren artistes. Virginia Woolf va arribar a la conclusió que els poemes signats com a "anònims" probablement van ser escrits per dones. En ciència, les contribucions de les dones i les minories ètniques també han estat esborrades de la història. Alice Ball, nascuda un dia com hui el 1892, va estar a punt de ser oblidada. Tot i que va morir als 24 anys, va tindre una carrera notable. Probablement va ser la primera nord-americana de raça negra a publicar al Journal of the American Chemical Society, i la primera dona en obtindre un màster a la Universitat de Hawaii. El més important és que Ball va desenvolupar una forma injectable d'un extracte de les llavors de l'arbre xalmugra (a la foto), que es va convertir en el tractament més eficaç contra la lepra durant dues dècades. Després de la seua mort, el president del College of Hawaii va reclamar la investigació de Ball com a pròpia. Afortunadament, els historiadors van redescobrir la història de Ball a la dècada de 1970 i li van tornar el crèdit. Però, ¿quantes altres científiques brillants hauran estat relegades als marges de la història?

    Escrit per Henry Stennett

    Retrat d'Alice Ball (fotògraf desconegut) de Domini Públic. Imatge de la fruita xalmugra per Anoopmail Wikipedia
    Imatge de la fruita publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY-SA 3.0)Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.