• 27 de maig de 2019

  Quin Alleujament

  Res en la vida és completament pla. Fins i tot les nostres cèl·lules més primes estan plenes de contorns imperfectes i bonys (menudes estructures tridimensionals que podrien ser fonamentals per a la seua salut, però difícils de detectar). Ací, una combinació de microscòpia de súper-resolució i matemàtiques revela l'estructura del citoesquelet d'una cèl·lula de mamífer (la malla d''ossos' proteics que manté les membranes cel·lulars apuntalades). Cadascuna està acolorida de manera artificial segons la seua alçada vertical - amb tonalitats més clares de blau i groc indicant zones més allunyades del sòl de la cèl·lula -al llarg d'una distància dos milions de vegades més petita que la mitjana de les tendes de campanya. Les tècniques empren informació sobre com els patrons de llum són habitualment 'vistos' pel microscopi per tal d'evitar que la imatge es veja borrosa, fet que ocorre quan s'observen estructures tan petites, la qual cosa ens revela millor com les cèl·lules es mouen i s'adherixen entre els teixits de l'organisme, però també com podrien ser l'objectiu de tractaments mèdics.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Clément Cabriel i col·laboradors
  Institut des Sciences Moléculaires d’Orsay, CNRS, Univ. Paris-Sud, Université Paris-Saclay, Orsay Cedex, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, abril de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.