• 4 de febrer de 2022

  Rastrejant el Canvi

  L'infal·lible progrés del temps porta canvis per a tots nosaltres. Mantindre el control de les nostres vides depèn de mantindre controlats, i adaptar-se, a aquests canvis. Les nostres incomptables cèl·lules estan sotmeses a adaptació constant, que pot donar ocasionalment resultats no dessitjats com el càncer. Les cèl·lules canceroses canvien la seua forma i funció a mesura que el tumor creix i comença a expandir-se (un procés anomenat metàstasi). Monitoritzar aquests canvis podria ajudar a previndre el creixement tumoral i els problemes de salut associats. Els investigadors han desenvolupat un nou mètode computacional per a assignar a les cèl·lules canceroses una "puntuació" basada en el seu estat físic i genètic. Van analitzar mostres de càncer de mamella (a la imatge), i van trobar l'estructura de nuclis cel·lulars (el centre de la cèl·lula que conté l'ADN) i l'orientació general de les cèl·lules (com els cúmuls al voltant de les vores de les masses mostrades) reflectia el seu desenvolupament cancerígen. Aquests marcadors poden mapejar el progrés tumoral, marcant quan i on enfocar nous tractaments. Avuí és el Dia Mundial del Càncer.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Saradha Venkatachalapthy i col·laboradors
  Mechanobiology Institute and Department of Biological Sciences, National University of Singapore, Singapur
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, novembre de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.