• 18 d'octubre de 2018

  Rastrejant el Dolor

  Els símptomes de les malalties neurodegeneratives a voltes proporcionen pistes sobre el funcionament del cervell. Els tremolors i sacsejades comuns en la malaltia de Parkinson poden ser rastrejats fins a alteracions al nucli subtalàmic (STN), involucrat en el control del moviment muscular. Però els pacients sovint també es queixen molt del dolor –sensacions estranyes que el STN a soles no pot explicar. En aquest escàner 3D d'un cervell de rata, els investigadors busquen les relacions entre el STN i el dolor. Un marcador químic (de color rosa) injectat en una àrea diferent, concretament al nucli parabraquial (PBN, l'àrea de color roig), s'estén cap al STN (de color blanc) interferint, així, en la comunicació entre aquestes dues regions. Tant el PBN com una altra àrea connectada que es diu col·licle superior (l'àrea rosa de dalt) donen forma a la nostra experiència del dolor, és a dir, la nostra nocicepció. El seu 'cablejat' d'unió podria explicar per què les estimulacions profundes del cervell del STN alleugen el dolor, així com els simptomes físics de la malaltia de Parkinson, i dóna pistes sobre com el cervell respon al món exterior.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball d'Arnaud Pautrat i col·laboradors
  Grenoble Institute of Neurosciences, Université Grenoble Alpes, Grenoble, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, agost de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.