-
10 de juliol de 2017
Regenerant Cors
Des de fa segles els humans s’han meravellat amb l’habilitat dels llangardaixos de regenerar les seues cues perdudes. Els nostres cossos fràgils no tenen la mateixa capacitat natural per regenerar-se; però els trucs d’altres espècies, pel que fa a la regeneració, presenten unes perspectives seductores: ¿podríem emprar mecanismes similars si poguerem entendre aquestes habilitats? Els peixos zebra, per exemple, es poden recuperar de lesions cardíaques d’una manera que els humans no poden. El cor del peix zebra que es mostra a la fotografia es troba en un procés de regeneració ben avançat, una setmana després de patir una lesió (baix), ja que nous cardiomiòcits –cèl·lules musculars cardíaques– es generen per a reemplaçar les cèl·lules perdudes. La majoria de les cèl·lules del nostre cor no tenen el mateix instint per a activar-se i produir nou material quan és necessari, però investigacions recents suggerixen que si podem precisar el mecanisme que provoca l'activació en les cèl·lules del peix zebra, hi ha una oportunitat de què els equivalents humans puguen ser incitats a fer el mateix, és a dir, que els cors trencats podrien curar-se per ells mateixos.
Escrit per Anthony Lewis
Imatge d'Amy L. Dickson i Kenneth D. Poss, Duke University. Publicada inicialment en la portada de Science, juny de 2017
Department of Cell Biology, Duke University Medical Center, Durham, NC, EUA
Investigació relacionada, publicada en Science, novembre de 2016
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.