• 7 de juliol de 2022

  Repel·lir i Reparar

  Elaborar una resposta adequada a les males notícies no sempre és fàcil. En el cos, respondre a una infecció amb un nivell apropiat d'agressivitat també és clau: amb molt poca, l'invasor es mourà sense control, però una resposta desproporcionada es pot causar més efectes negatius que la pròpia infecció. Un estudi ha investigat aquest equilibri en els pulmons de ratolins. Fent un seguiment de l'activitat dels gens en les cèl·lules del revestiment dels vasos sanguinis dels pulmons de ratolins (a la imatge, les cèl·lules del revestiment estan de color verd i les altres cèl·lules pulmonars de color roig), els investigadors van descobrir dos tipus de cèl·lules diferents, cèl·lules endotelials "immunitàries" i "de desenvolupament", claus per a la resposta immunitària i posterior regeneració respectivament. Les diferències en l'activitat dels seus gens es van fer més pronunciades quan responien a una infecció o a un estrès. Mantindre l'equilibri entre la defensa immunitària i el creixement és clau per a repel·lir i recuperar-se amb èxit d'una amenaça. Ser capaç d'intervindre quan aquest equilibri es troba alterat podria apropar-nos a nous tractaments per a les afeccions pulmonars.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge del Jalees Rehman Lab
  University of Illinois College of Medicine, Chicago, IL, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Investigació publicada en JCI Insight, maig de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.