-
6 de maig de 2017
Salvació Fúngica
Els antibiòtics han curat incomptables infeccions i han salvat milions de vides des del seu primer ús, ara fa més de setanta anys. Però, inevitablement –a causa de què l'evolució troba sempre un camí– la situació està canviant. Els bacteris, als que ataquen els antibiòtics, estan desenvolupant resistència i el nombre de morts causades per infeccions que alguna abans eren tractades s'està incrementant. Enmig de la tenebrosa previsió, però, hi ha un petit raig d'esperança. Els antibiòtics es deriven de compostos orgànics creats de manera natural pels microbis, tals com els fongs coneguts com penicillium mostras en la imatge. Recentment, els investigadors que analitzen els genomes de les espècies de penicillium van descobrir milers de gens amb una possible capacitat biosintètica –el que significa que els fongs tenen molt més potencial per produir nous antibiòtics del que s'havia apreciat anteriorment. En aprofitar aquest potencial, forçant als fongs per produir nous compostos, els científics poden ser capaços de restablir l'arsenal d'antibiòtics i continuar la batalla contra les infeccions mortals, almenys una mica més.
Escrit per Ruth Williams
Imatge de Jens Christian Nielsen
Department of Biology and Biological Engineering, Chalmers University of Technology, Gothenburg, Suècia
Investigació publicada en Nature Microbiology, abril de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.