• 1 d'agost de 2021

  Seguint el Patró

  Els descobriments biomèdics poden provindre de llocs inesperats. Com a bon exemple, investigacions recents han descobert vincles sorprenents entre la genètica de coloració en geckos i el càncer de pell humà. S'han criat mascotes populars, els geckos lleopards (Eublepharis macularius) per produir moltes varietats de colors diferents. Per a la varietat Lemon Frost (a la foto), el seu cridaner patró de color té un cost: més del 80% d'ells desenvolupen tumors cutanis coneguts com a iridoforoma. Seguint el patró Lemon Frost en una colònia reproductora de geckos i seqüenciant el seu ADN, els científics van ser capaços d'identificar la regió de l'ADN que controlava aquest aspecte inusual. En aquesta hi havia un sol gen, SPINT1, conegut per actuar com a supressor de tumors, i les mutacions del qual intervenen en diverses forme de càncer, inclòs el melanoma cutani de la pell (SKCM) en humans. Relacionar un gen clau amb una diferència de color visible podria convertir els geckos lleopard en un model útil per estudiar el SKCM en el futur.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge del treball de Longhua Guo i col·laboradors
  Department of Human Genetics, Department of Biological Chemistry, Howard Hughes Medical Institute, University of California, Los Angeles, CA, EEUU
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PLOS Genetics, juny de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.