-
21 d'agost de 2022
Seguint la Llet
A més d'un poc d'alegria, l'embaràs i el part comporten grans canvis en el cos; però, després, molts aspectes tornen al seu estat original. Una vegada finalitzada la lactància, la glàndula mamària productora de llet retrocedix a través d'un procés acuradament controlat de mort cel·lular i reassignació de recursos. Durant aquest procés, anomenat involució, les dones tenen un risc temporalment major de patir càncer de mama. Per a investigar per què, els investigadors van prendre glàndules de ratolins en diferents etapes del procés (en rosa, després d'un dia, amb cèl·lules immunitàries en blau) i els van implantar cèl·lules tumorals. Els tumors injectats en el dia 3 d'involució van créixer més ràpid que en els ratolins que mai no havien donat a llum, però els implantats en el dia 6 van créixer més lentament. Desentranyar estos detalls ajudarà a comprendre l'increment del risc. L'estudi també va descobrir canvis en l'activitat de les cèl·lules immunitàries durant el procés, la qual cosa podria tindre importància per a l'ús de tractaments antiinflamatoris per als càncers de mama en les noves mares.
Escrit per Anthony Lewis
Department of Pathology, University of Cambridge, Tennis Court Road, Cambridge, Regne Unit
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Development, abril de 2022
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.