• 19 d'agost de 2020

    Sense Resposta

    Els nostres ronyons filtren els residus del nostre flux sanguini per ser excretats com a orina, gràcies a les unitats conegudes com a nefrons, on es produeixen intercanvis entre la sang dels capil·lars i el fluid dels túbuls renals. Durant el desenvolupament, els nefrons es formen a partir de cèl·lules progenitores especials (en roig en la imatge, en un ronyó de ratolí en desenvolupament), un procés depenent de proteïnes anomenades R-spondines, que activen més cascades de senyalització. Sense R-spondines, en ratolins, la multiplicació, la supervivència i la diferenciació de les cèl·lules progenitores en cèl·lules de nefrons es redueix fortament, donant lloc a una clara pèrdua de nefrons. De mitjana, tenim aproximadament un milió de nefrons per ronyó, però els nombres poden variar àmpliament entre persones, de 200.000 a més de 2,5 milions. Quantitats més baixes s'han relacionat amb un augment de risc de patir una malaltia renal crònica, en la que els ronyons perden progressivament la seua funció; comprendre les causes en el desenvolupament darrere d'aquestes variacions, incloent-hi el paper de les R-spondines, podria obrir noves perspectives per a la recerca sobre aquesta condició.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge de Valerie P. I. Vidal i Andreas Schedl
    Université Côte d’Azur, Inserm, CNRS, Institut de Biologie Valrose, Nice, França
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en eLife, abril de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.