-
23 d'abril de 2019
Sensors de Suor
Els mosquits Aedes aegypti, que poden transmetre malalties com el virus Zika, són especialment atrets pels humans. Això pot ser a causa de l’olor única de la nostra suor. Comparada amb altres vertebrats, la suor humana conté més àcid làctic, convertint-se en una pista molt útil per als mosquits que busquen un bon menjar. Basant-se en treballs anteriors en mosques, els investigadors van plantejar la hipòtesi de què els mosquits detectarien l’àcid làctic utilitzant un tipus específic de receptor olfactiu (olor) situat a les seues antenes. Per provar això, els investigadors van interrompre el gen que codifica aquests receptors, Ir8a, afegint un gen fluorescent de manera que els mosquits transformats podrien ser identificats gràcies a un resplendor roig (imatge, esquerra). Aquests mosquits no podien detectar l’àcid làctic i tenien menys ganes d’anar cap a la pell humana respecte als mosquits que no van ser tractats (dreta), suggerint que el Ir8a és el responsable de notar l’àcid làctic i que aquest últim és un component clau per a la atracció dels mosquits cap a nosaltres.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Imatge del treball per Joshua I. Raji i col·laboradors/es
Department of Biological Sciences & Biomolecular Sciences Institute, Florida International University, Miami, FL, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY-NC-ND 4.0)
Publicat en Current Biology, març de 2019
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.