• 13 de març de 2020

  Sent el Soroll

  Com identificar cares en la boira, als ordinadors també els costa reconéixer objectes quan hi ha soroll de fons - com partícules aleatòries de llum, anomenades fotons - que enfosqueix l'escena. Ací, una nova tècnica de fotografia 3D fa front al soroll fent els fotons "útils" més fàcils de localitzar. Polsos de llum làser cautelosament temporitzats disparats a la imatge van enllaçats amb llum que rebota darrere - depurant els fotons sorollosos, els quals no comparteixen la mateixa temporització, durant l'anàlisi. El que s'ha fet ací és agafar imatges 3D d'una escena amb soroll de fons (fila del fons), després s'han llevat alguns dels fotons problemàtics, revelant que Albert Einstein (dalt a la dreta), amb claredat similar a una imatge tomada sense cap soroll de fons (dalt a l'esquerra). El mètode hauria d'adaptar-se per a la utilització també en la fotografia biomèdica - on detectar cèl·lules i teixits en condicions de poca llum és sovint una batalla amb el soroll - revelant detalls que marquen la diferència en diagnòstic o tractament.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Patrick Rehain i col·laboradors
  Department of Physics, Stevens Institute of Technology, Hoboken, NJ, EUA
  Imatge originalment publicada amb una atribució Creative Commons 4.0 internacional (CC per 4.0)
  Publicat en Nature Communications, febrer de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.