• 8 d'octubre de 2019

    Senyals Cerebrals Profundes

    A l'interior del cervell dels vertebrats es troben el tàlem i els ganglis basals, dos grups de neurones (anomenats nuclis) que controlen els circuits elèctrics en el nostre cervell que dicten quan i com movem les nostres extremitats. Quan ambdues es troben danyades, per exemple en la malaltia de Parkinson o Huntington, perdem la nostra habilitat de fer moviments apropiats i controlats. Els científics investiguen precisament com la informació neuronal necessària per a fer moviments s’organitza en estes àrees, centrant-se en el nucli parafascicular (PF) del tàlem. Van fer un seguiment de senyals i connexions provinents de neurones del PF interior (blau), mitjà (morat) i exterior (groc) mentre viatjaven a través del cervell del ratolí i van trobar que cada regió porta informació diferent a diferents parts del cervell necessària per a l’acció motora. Comprendre aquesta organització crítica podria ajudar a garantir que l’estimulació cerebral profunda utilitzada per tractar trastorns del moviment com el de Parkinson es dirigisca a la millor zona del cervell per a cada pacient.

    Escrit per Gaëlle Coullon
    Vídeo del treball de Gil Mandelbaum i col·laboladors
    Howard Hughes Medical Institute, Department of Neurobiology, Harvard Medical School, Boston, MA, EUA
    Drets del video/imatge reservats per Elsevier 2019. Reproduït amb permís.
    Publicat en Neuron, maig de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.