-
15 de març de 2012
Senzillament Elegant
Aquest cuc –Caenorhabditis elegans– pot paréixer normal, però és un dels majors aliats de la recerca científica, havent-hi ajudat a tres equips científics a guanyar el premi Nobel. Com els éssers humans, és eucariota –les seues cèl·lules tenen la complexa maquinària cel·lular envoltada per membranes– i el seus aparells digestiu, nerviós i reproductiu són fonamentalment com els nostres. Aquesta semblança fa del cuc un anàleg que ajuda a l'estudi de la biologia humana. Amb menys de 1000 cèl·lules, la petita grandària del cuc facilita el seu ús com a sistema model. Els científics han traçat cada pas de divisió cel·lular des de l'estadi de larva fins al d'adult madur. C. elegans fou el primer organisme multicel·lular amb la seqüenciació del seu genoma completa, fet que va contribuir a l'enteniment del genoma humà. El mapatge del circuit neuronal del cuc –fet de 302 neurones– ha aportat idees de com els nostres propis cervells estan organitzats.
Escrit per Charles Harvey
Cortesia de Bob Goldstein
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.