• 11 de novembre de 2019

  Simfonia de Moviments

  Cada moviment que fas és cronometrat i seqüenciat a la perfecció gràcies al "petit cervell" de la part posterior del teu cap anomenat cerebel. A partir de les indicacions visuals i altres senyals sensorials que rep, el cerebel es coordina de forma ràpida i precisa cap a on i amb quina velocitat s'ha de moure el cos. Les cèl·lules de Purkinje, algunes de les neurones més grans del cervell, s’apilen en capes per tot el cerebel (mostrat aquí en color rosa i verd). Les cèl·lules de Purkinje són una sortida clau del cerebel enviant les seues instruccions per fer moviments a la resta del cervell. Aquesta imatge prové d’un estudi recent que mostra com una proteïna anomenada TRPC3, que es troba en nivells elevats al cerebel de ratolins, ajuda a controlar certs tipus de cèl·lules de Purkinje. Comprendre els diferents mòduls cel·lulars del cerebel il·luminarà com els nostres moviments són tan precisament orquestrats per aquesta petita però vital estructura.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Imatge treta del treball de Bin Wu i col·laboradors
  Department of Neuroscience, Erasmus Medical Center, Rotterdam, Països Baixos
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, setembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.