• 18 de febrer de 2018

  Simulacions d'Estiraments

  Tots perdem eixa brillantor juvenil al llarg del temps, en part per la disminució dels nivells d’elastina. Aquesta proteïna no només ens proporciona una pell amb una gran aparença, també permet que molts teixits s’estiren i es contraguen, incloent els nostres pulmons i artèries. L’elastina treballa formant fibres que es tixen al voltant dels nostres teixits, que a més es troben embeguts en aigua. Aquestes fibres es formen amb l'agregació de proteines d'elastina, però com es fa no estava del tot clar. Els investigadors van buscar com utilitzant simulacions informàtiques (a la imatge) dels dominis hidrofòbics continguts en l'elastina. A aquests dominis no els agrada l’aigua, però són essencials per a les propietats elàstiques de l’elastina. Una forma comú de protegir els dominis hidrofòbics de l’aigua és soterrar-los profundament dins les proteïnes, en estructures anomenades centres hidrofòbics. No obstant, les simulacions revelaren que les proteïnes com l’elastina no ho fan. Tot el contrari, l’aigua (de color cian) s’estén a través dels agregats d’elastina. No obstant, una construcció acurada manté els dominis hidrofòbics (de color groc) convenientment allunyats de tota aquesta aigua, revelant els detalls moleculars de l'estirament de l’elastina.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Sarah Rauscher i Régis Pomès
  Molecular Medicine, The Hospital for Sick Children, Toronto, Canadà
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, novembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.