• 11 de juliol de 2018

  Sistema d'Alerta Arterial

  Els professionals mèdics holístics poden dir a la gent, en sentit metafòric, que ''escolten els seus cossos''. Però, amb el desenvolupament d'implants intel·ligents, els enginyers biomèdics poden fer-ho literalment possible. Agafeu aquest stent intel·ligent (en la foto), per exemple. Està dissenyat per ser ubicat dins de l'artèria d'una persona, monitorar el flux sanguini i ''parlar'' de manera inalámbrica a un lector extern que proporciona actualitzacions continuades. Molts pacients que reben stents arterials normals (per tractar l'estretiment dels vasos sanguinis provocats per l'acumulació de colesterol) corren el risc de reestretiment postquirúrgic (reestenosi), que en última instància pot provocar un bloqueig i un atac cardíac inesperat o accident cerebrovascular. El nou stent intel·ligent, que fins ara només s'ha provat en porcs, funcionaria essencialment com un stent normal, però té l'avantatge afegit de poder alertar a un pacient o metge d'un esdeveniment d'estretiment imminent i mortífer.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de la University of British Columbia
  Department of Electrical and Computer Engineering, University of British Columbia, Vancouver, BC, Canadà
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Advanced Science, maig de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.