• 22 de juny de 2020

  Sobre Patins

  Els nostres esquelets estan canviant - el cartílag esponjós que esmorteeix els nostres ossos sans s'erosiona a mesura que envellim, sovint deixant les articulacions danyades i adolorides. No obstant això, els esquelets adults d'aquestes petites rajades (Leucoraja erinacea) es fabriquen gairebé totalment a partir de cartílags (mostrats en blau clar). Els gens de les rajades similars a aquells encarregats de donar forma al cartílag humà permeten d'alguna manera a la rajada seguir substituint aquest teixit vital a mesura que envelleixen - i els investigadors recentment han trobat rajades que fins i tot poden reparar el cartílag lesionat. El secret pot ser un tipus especial de cèl·lules progenitores - similar a les cèl·lules mare humanes utilitzades en teràpies de cartílag, però amb una diferència crucial - mentre que les cèl·lules humanes eventualment canvien o es diferencien del cartílag a l'os, les cèl·lules progenitores de les rajades 'paren' al cartílag. Investigar quins gens es troben 'activats' o 'desactivats' en aquestes cèl·lules podria suggerir maneres d'ajustar la genètica de les cèl·lules mare humanes, produint nous tractaments per a malalties com l'artrosi.

  Escrit per John Ankers

  Imatge d'Aleksandra Marconi, Amy Hancock-Ronemus i J Andrew Gillis
  Department of Zoology, University of Cambridge, Cambridge, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en eLife, maig de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.