• 26 de juny de 2020

  Sota Amenaça

  Amb l'origen de la pandèmia del coronavirus lligada als mercats danimals salvatges, el comerç daquests es troba de nou sota escrutini, especialment centrat en els animals més traficats del món, els pangolins. El total de les vuit espècies, tant dÀfrica com dÀsia, estan sota amenaça per la caça furtiva il·legal i el comerç, particularment per les seues escates, emprades en la medicina tradicional. Mentre el nou coronavirus SARS-CoV-2 es pensa que es va originar en ratpenats, el limitat contacte humà amb aquests suggereix que, tal com SARS i MERS abans, SARS-CoV-2 té un hoste intermediari, amb els pangolins com a principals sospitosos. Els investigadors que van recollir mostres de tres pangolins malais (imatge) van confirmar que són hostes naturals per a betacoronavirus, el grup que inclou SARS, MERS i SARS-CoV-2. Es va reconstruir la seqüència vírica de pangolí, 90% idèntica al SARS-CoV-2, però malgrat aquesta similitud, les comparacions amb els virus de ratpenats suggereixen que aquest virus no va ser un intermediari del SARS-CoV-2. No obstant això, el risc dels betacoronavirus zoonòtics (patògens que passen danimals a humans) hauria de proporcionar un altre incentiu per tal dacabar amb el comerç del pangolí.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de JP Chen (2020), investigació per Ping Liu i Jing-Zhe Jiang, i col·laboradors
  Guangdong Academy of Science, Guangzhou, Guangdong Province, Xina
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, maig de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.