• 6 de gener de 2021

  Superar la Varicel·la

  Igual que un ou podrit pot arrossegar a tot un grup d’amics impressionables a algun problema, les cèl·lules infectades pel virus de la varicel·la zòster (el virus que causa la varicel·la i l’herpes zòster) corrompen les que les l’envolten. Una característica de l’impacte del virus a les regions infectades és la fusió de cèl·lules, totes fusionades per formar una massa creixent amb molts nuclis (normalment el centre de comandament únic de qualsevol cèl·lula individual). L’herpes zòster pot tenir efectes perjudicials i duradors i encara s’estan millorant les vacunes i tractaments complets, de manera que és fonamental desenvolupar la nostra comprensió de la base molecular del virus. Un nou estudi va demostrar que inhibir un enzim anomenat calcineurina augmentava la fusió cel·lular (a la imatge després del tractament, amb cèl·lules infectades en roig i nuclis en blau), però va suprimir la propagació del virus. La identificació d’aquesta via de regulació de la fusió cel·lular proporciona una nova perspectiva per a possibles estratègies antivíriques per tornar la varicel·la a la seua caixa.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge treta del treball de Momei Zhou i col·laboradors
  Department of Pediatrics, Stanford University School of Medicine, Stanford, CA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, novembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.