• 10 de maig de 2022

  Superfícies Canviants

  Recobrint les nostres vies respiratòries amb un mar de molècules que canvien de forma, les nostres barreges tensioactives de proteïnes i greixos (lípids) canvien el comportament de l'aigua. Reduint la tensió superficial natural de l'aigua, els tensioactius equilibren la pressió al llarg de les superfícies humides dels nostres pulmons, de manera que es puguen expandir i contraure amb més facilitat. Infeccions com la COVID-19 interferixen amb aquestes barreges naturals, així que ací els investigadors exploren com funcionen. Aplicar pressió a vesícules lipídiques (d'esquerra a dreta, fila superior) les comprimix, mentre que afegir quantitats creixents de colesterol a la barreja (les dues files inferiors) provoca un canvi espectacular. Produït habitualment per les nostres cèl·lules, el colesterol estimula les veasícules lipídiques a adquirir formes d'ones arrissades, com el creixement semblant a cristalls que es troben als flocs de neu, que poden ajudar a que les barreges de tensioactius s'estenguen mentre respirem. Investigar aquests patrons i com s'interrompen en la malaltia pot ser la clau per als nous tractaments que tracten trastorns com l'atelèctasi.

  Escrit per John Ankers
  Imatge adaptada del treball de Cain Valtierrez-Gaytan i col·laboradors
  Department of Chemical Engineering and Materials Science, University of Minnesota, Minneapolis, MN, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Sciences Advances, abril de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.