• 26 d'octubre de 2021

    Tap i Paràsit

    Responsables de la leishmaniosi, una malaltia que pot causar lesions cutànies greus o afectar els òrgans interns, els paràsits de Leishmania utilitzen la mosssegada del flebòtom, mosca arenera, com a vectors per moure's entre hostes. Per maximitzar la transmissió a una nova víctima, produïxen un fluid espès, el gel secretor promastigot (GSP), que obstruïx el sistema digestiu de les mosques. Mirant a l'interior d'una mosca infectada, mitjançant tomografia microcomputada, es revela com la massa de paràsits i GSP distendix l'intestí mitjà (en verd, amb la sang ingerida en roig) i obliga a obrir una vàlvula, situada entre l'intestí exterior i el mitjà, més àmpliament. Això fa que siga més difícil que les mosques prenguen sang, provocant que s'alimenten durant més temps de l'habitual quan tornen a mossegar, i augmentant així la possibilitat que els paràsits es regurgiten. Si les mosques infectades aconseguixen alimentar-se de nou, el nombre de paràsits i el volum del tap GSP creixen, augmentant encara més la transmissió durant les mossegades posteriors.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge del treball de Martin JR Hall i col·laboradors
    Natural History Museum, Londres, Regne Unit
    Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en PLOS Pathogens, agost de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.