• 21 de maig de 2016

    Telegrama Psíquic

    Hans Berger era a milles de casa quan va caure en el camí d'un canó tirat per cavalls. El seu pare no sabia res de l'accident, però va enviar un telegrama preguntant per la seua salut degut que la germana de Berger va tenir el pressentiment de que alguna cosa anava malament. 'En pensar en una mort segura, vaig transmetre els meus pensaments', va assenyalar Berger. Estava intrigat pel que ell anomenava 'energia psíquica', i per la forma en què interactuen el cos i l'ànima. Va realitzar el primer registre de l'activitat elèctrica en el cervell humà (com es mostra a la part superior), en 1920. La seua tècnica d’electroencefalograma (EEG) consistia en fixar elèctrodes de paper d'alumini o agulles de plata al crani del subjecte. Va estudiar l'activitat cerebral en l'epilèpsia, i hui en dia els metges continuen utilitzant EEG per ajudar a diagnosticar l’afecció. Alguns suggereixen que Berger va jugar un paper important en l'esterilització Nazi de pacients neuropsiquiàtrics. Altres argumenten que estava en desacord amb el règim.

    Escrit per Deborah Oakley

    Fotògraf de Hans Berger desconegut (font: University of Jena); imatge del EEG cortesia de Sovereign, ISM Science Photo Library
    Qualsevol re-utilització de la imatge d'EEG ha de ser autoritzada per Science Photo LibraryQuè és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.