• 21 de maig de 2021

  Tenint una Explosió

  Els primers dies després que els espermatozoides es troben amb l'òvul, en l'ùter s'experimenten les primeres delicades divisions cel·lulars dins d'un blastocist- l'estructura es transformarà en un embrió. Aquests fràgils moviments són vitals durant el principi de l'embaraç però són difícils d'investigar. En canvi, els científics van fer créixer aquest "blastoide", un blastocist artificial (dreta) emprant cèl·lules mare de l'interior d'un blastocist vertader (esquerra), mostrat ací amb un microscopi d'alta potència. En tractar les cèl·lules mare amb productes químics que activen o inhibeixen els gens, els investigadors pretenen guiar el seu desenvolupament de forma similar a la vida real. Aquest blastoide està desenvolupant membranes extraembrionials similars a aquelles que ajuden a la formació de la placenta primerenca (ressaltada en blau), així com el sac vitel·lí (morat, groc). Ara els científics poden emprar els blastoides com a models per a les primeres etapes del desenvolupament, investigant les causes de l'avortament involuntari i d'altres complicacions de la fertilitat.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball de Ayaka Yanagida i col·laboradors/es, University of Exeter
  Living Systems Institute, University of Exeter, Stocker Road, Exeter, Devon, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Stem Cell, maig de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.