• 09 d'abril de 2022

    Tensió Inicial

    Els nostres músculs no són aliens a la tensió i arrosseguen els nostres cossos, flexionant els seus feixos interns de fibres musculars, cadascuna de les quals és una llarga cadena de diminuts sarcòmers elàstics. Però com sorgixen aquestes estructures organitzades durant el desenvolupament continua sent una mica misteriós. Ací, els científics cultiven fibres musculars a partir de cèl·lules mare humanes pluripotents induïdes. Els colors artificials ressalten les fibres que apunten en direccions similars: al principi semblen una mica caòtiques (a baix a l'esquerra), però en les dues setmanes següents (d'esquerra a dreta, fila inferior seguida de la superior) s'autoorganitzen, agrupant-se en feixos similars. Els investigadors observen que, fins i tot en aquesta fase inicial, les fibres musculars es posen en tensió i utilitzen les forces mecàniques com a "senyals" per a coordinar-se amb les seues veïnes. L'aplicació de llum làser en algun punt d'aquest múscul inicial fa que les estructures se separen, la qual cosa planteja la qüestió de quanta tensió està implicada en la formació del sistema musculoesquelètic immadur.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Qiyan Mao i Achyuth Acharya, i col·laboradors/es
    Aix Marseille University, CNRS, IBDM, Turing Centre for Living Systems, Marsella, França
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicada en bioRxiv, gener de 2022 (no revisat per experts)

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.