• 5 de maig de 2018

    Tornant-se Gris

    Encara que et portes les canes platejades amb orgull o les amagues amb tints, és un fet de la vida que el nostre cabell es torna gris a mesura que envellim. Aquests ratolins tenen un any, però mentre l'animal de l'esquerra encara té un pelatge negre, els de la dreta han començat a fer-se grisos. Això és perquè porten versions defectuoses d'un gen anomenat PIKfyve, el qual normalment participa en la formació dels melanosomes –petits paquets (vesícules) fets dins de les cèl·lules dels cabells que estan plens de pigment fosc, la melanina. Sense PIKfyve els melanosomes no arriben a madurar, de manera que el cabell dels animals es torna ràpidament gris. Però hi ha més a aquesta investigació, a banda d'esbrinar els elements que hi ha darrere dels cabells grisos. Les vesícules defectuoses estan associades a diverses malalties humanes, incloent la diabetis i la malaltia d'Alzheimer, de manera que estudiar els melanosomes revela informació important al voltant de com es formen les vesícules i el que succeïx quan ixen malament.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge adaptada del treball de Marc C. Liggins i Jessica L. Flesher, i col∙laboradors
    University of California, Irvine, Irvine, CA, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Genetics, març de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.