• 18 de febrer de 2022

    Tots els Ulls

    Des d'antílops fins a peixos zebra, d'ocells fins a zebús i tots els vertebrats del mig, inclosos nosaltres, trobareu que els globus oculars arrodonits són una característica comuna. Però, com sorgeix aquesta forma? El precursor dels ulls dels vertebrats és la vesícula òptica, un teixit en desenvolupament amb dues capes: una capa externa d'epiteli pigmentat de la retina (RPE) i una capa interna de la retina neuronal. Se sap que la retina neuronal crea forces mecàniques que ajuden a corbar la vesícula òptica en una copa òptica. Els investigadors ara estudien si les cèl·lules RPE també contribueixen, utilitzant el peix zebra les cèl·lules RPE del qual estan dissenyades genèticament per fluorescència. La microscòpia de fluorescència de cèl·lules vives d'embrions de peix zebra (a la foto) va revelar que les cèl·lules RPE (verdes) s'aplanen i s'estenen per cobrir tota la retina neuronal. La prevenció d'aquest aplanament afegint una substància química que interferia en l'arquitectura de les cèl·lules va impedir que la copa òptica es corbés. RPE, per tant, també és essencial per crear la forma arrodonida dels nostres ulls.

    Escrit per Lux Fatimathas
    Vídeo treballa de Tania Moreno-Mí¡rmol i col·laboradors/es
    Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, CSIC-UAM, Campus de la Universitat Autónoma de Madrid, Madrid, Espanya
    Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en eLife, setembre de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.