• 18 de febrer de 2022

  Tots els Ulls

  Des d'antílops fins a peixos zebra, d'ocells fins a zebús i tots els vertebrats del mig, inclosos nosaltres, trobareu que els globus oculars arrodonits són una característica comuna. Però, com sorgeix aquesta forma? El precursor dels ulls dels vertebrats és la vesícula òptica, un teixit en desenvolupament amb dues capes: una capa externa d'epiteli pigmentat de la retina (RPE) i una capa interna de la retina neuronal. Se sap que la retina neuronal crea forces mecàniques que ajuden a corbar la vesícula òptica en una copa òptica. Els investigadors ara estudien si les cèl·lules RPE també contribueixen, utilitzant el peix zebra les cèl·lules RPE del qual estan dissenyades genèticament per fluorescència. La microscòpia de fluorescència de cèl·lules vives d'embrions de peix zebra (a la foto) va revelar que les cèl·lules RPE (verdes) s'aplanen i s'estenen per cobrir tota la retina neuronal. La prevenció d'aquest aplanament afegint una substància química que interferia en l'arquitectura de les cèl·lules va impedir que la copa òptica es corbés. RPE, per tant, també és essencial per crear la forma arrodonida dels nostres ulls.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Vídeo treballa de Tania Moreno-Mí¡rmol i col·laboradors/es
  Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, CSIC-UAM, Campus de la Universitat Autónoma de Madrid, Madrid, Espanya
  Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, setembre de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.