• 11 de març de 2019

  Travessant una Fase

  Estar al lloc correcte en el moment precís sol crear oportunitats, fins i tot dintre de les nostres cèl·lules. Una concentració de molècules en un lloc determinat pot provocar una reacció, un moviment, o un procès destructiu. Fetes en un laboratori, les gotes de la imatge imiten les multituds naturals de molècules que confluïxen espontàniament en moltes cèl·lules. Un microscopi de fluorescència mostra una proteïna adhesiva anomenada poli-L-lisina (acolorida artificialment de groc), i una font de combustible cel·lular anomenada trifosfat d'adenosina (ATP) unides a fibres d'ADN (taques fosques). A diferència dels orgànuls de les nostres cèl·lules, que tenen una membrana per a mantindre els seus continguts organitzats, aquestes gotetes sense membrana es formen i es dissolen utilitzant la separació de fases, de forma semblant a com les gotes d'oli se separen a l'aigua. Les diferències en les fibres d'ADN fan que aquestes gotetes tinguen més o menys probabilitats de formar-se al seu voltant, cosa que pot ajudar a entendre com manipular la separació de fases, o invertir els casos on el procediment funciona malament, com en el cas de l'esclerosi lateral amiotròfica.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del Institute for Basic Science, República de Corea
  Institute for Basic Science, Center for Soft and Living Matter, Ulsan, República de Corea
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Biophysical Journal, novembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.