• 16 de febrer de 2022

  Treball en la Xarxa per la Sang

  Les xarxes socials no tenen punt de comparació amb la complexitat de les xarxes de vasos sanguinis i nervis que fan que el teu cos funcione. Els vasos sanguinis que subministren els nervis perifèrics, el sistema vascular intranerviós (SVI), són essencials per a la funció i reparació dels nervis. Els investigadors ara estudien els mecanismes subjacents al desenvolupament del SVI mitjançant ratolins. La microscòpia de fluorescència del nervi ciàtic en ratolins embrionaris (a la foto) va revelar que els vasos sanguinis comencen a envair aquest nervi al voltant del dia 16 embrionari. L'equip també va trobar que una molècula senyal implicada en el desenvolupament dels nervis i dels vasos sanguinis, la netrina-1, va promoure aquest procés, ja que ho demostra interferint genèticament amb la funció de la netrina-1, que va donar lloc a menys vasos sanguinis (magenta) que subministraven el nervi en desenvolupament (verd). Aquest resultat es va replicar quan els ratolins en desenvolupament van ser injectats amb anticossos per bloquejar la proteïna que s'uneix a la netrina-1, el receptor UNC5B, que es troba als vasos sanguinis. Netrin-1 i UNC5B són, per tant, actors clau en el desenvolupament del SVI.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge del treball de Sonia Taïb y col·laboradors/es
  Centre de recerca interdisciplinària en biologia (CIRB),College de France, CNRS, INSERM, Universitat PSL, París, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, gener de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.