• 9 de febrer de 2018

  Trencant els Biofilms

  La unió fa la força, especialment en els capes de bacteris anomenades biofilms. Però la cosa es complica en els biofilms a mesura que els bacteris lluiten per obtindre oxigen. Pseudomonas aeruginosa ix endavant produint energia utilitzant enzims Cco, oxidases adaptades a baixes condicions d'oxigen. Cco1 i Cco2 ho fan utilitzant una porció de l'enzim anomenada subunitat catalítica. Els investigadors van fer creixer biofilms de P. aeruginosa en plaques de cultiu i els van analitzar per fer imatges en 3D (a la foto). Els biofilms amb Cco1 i Cco2 eliminats (a la part inferior dreta) eren més petits i més prims que els normals (a la part superior esquerra). Tanmateix, eliminar sols les subunitats catalítiques d'aquests enzims tenien poc efecte (superior, central). No obstant això, eliminar una altra subunitat catalítica, CcoN4, va afeblir el biofilm (a la part superior dreta) i eliminar les tres subunitats catalítiques (a baix a l'esquerra) el van debilitar més. Per tant, P. aeruginosa utilitza preferentment la subunitat catalítica CcoN4 per donar suport a Cco1 i Cco2, convertint-la en un objectiu atractiu per combatre les infeccions de P. aeruginosa, que poden ser mortals en pacients amb fibrosi quística.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge adaptada del treball de Jeanyoung Jo i col·laboradors
  Department of Biological Sciences, Columbia University, New York, NY, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, novembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.