• 6 de febrer de 2020

  Trencant Ossos

  Les genives i la masticació dolorosa són signes de la presència de P. gingivalis. Aquest bacteri és el principal culpable de la periodontitis, la qual és un factor de risc per a una altra malaltia, l’artritis reumatoide (AR). Els pacients amb AR són propensos a fracturar-se els ossos i, a més, encara que aquests lluiten per regenerar-se, tarden més a recuperar-se. Els investigadors han estat investigant si P. gingivalis altera la regeneració òssia en l'AR mitjançant un model ratolí amb la malaltia. La investigació va consistir en danyar els ossos de les potes de ratolins sans i amb AR; la meitat havien sigut infectats per via oral de P.gingivalis. La densitat dels ossos de les potes, la qual és un reflex de la regeneració òssia, va ser mesurada utilitzant microCT (com mostra la imatge) 2 i 4 setmanes després (superior i inferior, respectivament). P.gingivalis i AR reduïen, cadascuna per separat, la regeneració òssia (segona i tercera columna) en comparació amb la regeneració dels ossos dels ratolins sans (primera columna), però ambdues conjuntament, milloraren aquest efecte (quarta columna). Per tant, els tractaments de la periodontitis poden ser útils per ajudar als pacients amb AR a recuperar-se més ràpidament de les fractures òssies.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge de Go Okumura i col·laboradors
  Division of Orthopedic Surgery, Department of Regenerative and Transplant Medicine, Niigata University Graduate School of Medical and Dental Sciences, Niigata, Japó
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribuition 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, decembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.