-
17 d'agost de 2021
Trobant el Camí
És fàcil perdre’s en algun lloc nou, però alguna vegada us heu esforçat per situar-vos fins i tot en algun lloc conegut? La desorientació és freqüent en persones amb danys en una part determinada del cervell (l’escorça retrosplenial, a la imatge, la d’un ratolí), però no sabem com controla el nostre sentit de l’espai. Per investigar, un grup de científics va examinar neurones exclusives d’aquesta zona del cervell (blanca) i va trobar que les aportacions d’altres regions cerebrals (blau i rosa) implicades en el posicionament es comunicaven preferentment amb elles. Aquestes neurones especialitzades interpreten els senyals espacials per ajudar els ratolins a determinar la posició i el moviment dels seus caps, suggerint que estarien ben equipats per tractar altres informacions espacials. És una de les primeres regions cerebrals que mostra una activitat alterada en persones amb malaltia d’Alzheimer, que sovint mostren una desorientació similar a les que tenen dany cerebral, de manera que investigar aquestes neurones clau podria conduir a nous camins a seguir.
Escrit per Anthony Lewis
Imatge del treball fet per Ellen KW Brennan, Izabela Jedrasiak-Cape and Sameer Kailasa, i col·laboradors/es
Department of Psychology, University of Michigan, Ann Arbor, MI, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicada en eLife, juny de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.