• 9 de setembre de 2015

    Ulls Cablejats

    A diferència dels nostres propis ulls, que tenen cadascun una sola lent, l'ull d'una mosca té més de 750. Conegut com a ommatidi, cadascuna d'aquestes lents conté huit neurones sensibles a la llum. Al seu torn, de cada cèl·lula broten múltiples connexions que han de connectar-se correctament al cervell de l'animal. Aquest cablejat biològic semblant a una aranya de potes verdes, revelada amb microscopi amb molts augments, mitjançant el marcatge de les neurones d'un embrió de mosca en desenvolupament amb molècules fluorescents verdes. A l'esquerra hi ha la xarxa en un embrió normal, sa, mentre que la imatge de la dreta prové d'un insecte que manca d'un gen anomenat Orthodenticle (Otd). Sense ell, les neurones no saben a on anar i es dirigeixen pel camí equivocat. Tot i que els ulls d'una mosca poden semblar estranys en comparació amb els nostres, la comprensió de com funciona el seu cablejat està ajudant als científics a establir connexions amb la manera que els nostres cervells es construeixen.

    Escrit per Kat Arney
    Imatges del treball de Chiara Mencarelli i Franck Pichaud
    MRC Laboratory for Molecular Cell Biology, Londres, Regne Unit
    Publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en PLOS Genetics, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.