• 04 de desembre de 2022

  Un Cervell Silenciat

  De vegades hi ha moltíssimes coses passant pel nostre cervell que voldríem poder silenciar. A escala molecular, hi ha proteïnes que ho fan. CSHU, el centre de silenciament humà, és una col·lecció de proteïnes que patrullen els nostres gens, mantenint en silenci les seqüències repetitives quan no són necessàries. MORC2 i MPP8 són dos d'aquestes, i s'unixen a paquests d'ADN per a silenciar gens (a la imatge, de color verd al cerebel del ratolí). Les mutacions en aquestes proteïnes estan relacionades amb trastorns del neurodesenvolupament. Uns investigadors van trobar les proteïnes en altes concentracions a les neurones, ajudant a regular el material que s'acumula per a donar a cada neurona una emprempta identificativa única. Sense CSHU, les neurones van perdre la seua identitat, cosa que li dificulta establir les connexions precises i adequades amb altres cèl·lules. Descobriments similars en cèl·lules humanes al laboratori suggerixen que ocorre el mateix al nostre cervell, i que la interrupció d'aquesta regulació podria estar darrere de múltiples trastorns mentals.

  Escrit per Anthony Lewis
  Imatge del treball d'Astrid Hagelkruys i col·laboradors
  Institute of Molecular Biotechnology of the Austrian Academy of Sciences (IMBA), Vienna, Àustria
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science Advances, novembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.