• 25 de gener de 2023

  Un Excés de Tom

  Les mosques del vinagre (Drosophila melanogaster) comparteixen molts dels nostres gens, cosa que les converteix en organismes model útils: els científics sovint relacionen la informació obtinguda sobre les mosques amb els teixits humans. Ací estudien un grup de neurones a la retina d'una mosca (amb les seues cèl·lules marcades en blau). Modifiquen les cèl·lules per a produir nivells més alts d'una proteïna anomenada Tom40 (en color roig) i veure què passa després. En humans, una proteïna Tom similar s'associa amb la malaltia d'Alzheimer, però l'enllaç, el mecanisme, queda enfosquit per l'activitat d'altres gens i proteïnes. La genètica més senzilla de Drosophila proporciona una imatge més clara: un excés de Tom destrueix neurones perquè altera els processos als mitocondris de les cèl·lules, tant que la cèl·lula desencadena una forma d'autodestrucció anomenada apoptosi. El següent pas és examinar el vincle entre l'apoptosi i la malaltia d'Alzheimer a les neurones humanes amb l'objectiu de desenvolupar teràpies per a mantenir Tom sota control.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball d'Agalya Periasamy i col·laboradors/es, WEHI
  Structural Biology Division, The Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research, Parkville, VIC, Austràlia
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Scientific Reports, desembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.