-
25 de maig de 2018
Un Flaix en la Foscor
Estem acostumats a encendre les llums amb un interruptor. Però, ¿què ocorre si activem altres coses amb una llum? Amb l'ús de l’optogenètica, els investigadors poden il·luminar puntualment cèl·lules del cervell amb l’objectiu d’activar-les o inhibir-les, revelant així detalls crucials sobre el que està passant. Però hi ha una limitació física, ja que només podem irradiar amb llum sobre la superfície cerebral. Per resoldre això, una nova tècnica fa ús d'un tipus diferent de llum, l'anomenada infraroja propera, la qual travessa els teixits corporals com la llum visible travessaria un vidre. Els investigadors injectaren un conjunt de nanopartícules (de color blau a la imatge) en un cervell de ratolí, les quals poden originar llum visible quan s'irradien amb llum infraroja propera des de fora. D’aquesta manera, podien estimular les cèl·lules del cervell que prèviament eren inaccessibles (punts rojos a la secció cerebral de la imatge). Les primeres proves van permetre desencadenar la recuperació de la memòria amb èxit, i aquesta tècnica podria ajudar a obtindre noves metodologies per tractar tot tipus de malalties neurològiques.
Escrit per Anthony Lewis
Laboratory for Circuit and Behavioral Physiology, RIKEN Brain Science Institute, Wakoshi, Saitama, Japó
Investigació publicada en Science, febrer de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.