• 21 de febrer de 2019

    Un Model Vell

    Les planàries tenen un súper-poder. Poden regenerar parts del cos absents o danyades, gràcies a un depòsit de cèl·lules mare (tenyides de rosa) que es poden desenvolupar en qualsevol tipus cel·lular requerit. Els seus poders fenomenals de regeneració porten temps temptant als investigadors que tenen l'esperança de poder replicar aquesta habilitat en persones malaltes o ferides, però ¿quant podem aprendre d'un animal tan diferent a nosaltres? Un nou estudi ha descobert que una peça clau del sistema anomenada bivalència va evolucionar molt abans del que es pensava, i això significa que no és exclusiva d'espècies més complexes com la nostra. Trobaren una combinació particular de modificacions epigenètiques (distintiu que dicta com s'expressa l'ADN en les cèl·lules) que permeten preparar les cèl·lules per a qualsevol activitat, de manera que els talents de les planàries són aplicables a nosaltres. Malgrat que encara estem lluny de regenerar extremitats, açò ens ajudarà a fer-ne un millor ús de les nostres cèl·lules mare.

    Escrit per Anthony Lewis
    Imatge del treball realitzat per Anish Dattani i Damian Kao, i col·laboradors/es
    Department of Zoology, University of Oxford, Oxford, Regne Unit
    Drets de la imatge reservats pels autros originals
    Investigació publicada en Genome Research, agost de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.