• 20 d'octubre de 2022

  Unes Ullades al Pulmó

  En 1971, Wimbledon a Londres es convertí en la llar d'una revolució de la imatgeria - el primer escàner de tomografia computada (TC) a un pacient. Ara els escàners TC són comuns, creant imatges 3D d'òrgans capturant múltiples imatges per rajos X des de diferents angles. Açò fa que prendre imatges d'òrgans en moviment siga difícil. En estudis en ratolí de malalties de pulmó, uns investigadors han superat aquesta trava utilitzant compensació retrospectiva (CR), capturant més imatges dels pulmons i agrupant-les en les fases de la respiració, cadascuna reconstruïda per separat - cosa que tarda més. La funció de l'òrgan fiu mesurada fent servir un altra tècnica - mesures de funció pulmonar per rajos X (FPX). Ara, s'ha desenvolupat una tècnica més rapida i nova, FPX basada en CR, la qual mesura anatomia i funció pulmonar de manera simultània. Proves en ratolins sans i en ratolins mdx (els quals servixen com a model per a la distròfia muscular de Duchenne), han sigut satisfactoris. S'han capturat dades funcionals i anatòmiques (a la imatge) en només 34 segons. Per exemple, s'ha identificat la forma anòmala i la posició del diafragma en ratolins mdx (a la dreta) al comparar-les amb pulmons sans (a l'esquerra),

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge del treball de Cristian Dullin i col·laboradors
  Institute for Diagnostic and Interventional Radiology, University Medical Center Goettingen, Goettingen, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, agost de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.