-
22 de febrer de 2020
Vampirs del Càncer
El glioblastoma és el tipus de tumor cerebral més perillós. La majoria de les persones sobreviuen només un any després del diagnòstic però desgaciadament, s'han pocs avanços en la millora d'aquestes probabilitats. La malaltia també afecta la funció cerebral, provocant problemes que poden tindre un impacte important en la vida dels pacients. Mitjançant l'ús de les mosques del vinagre com a substitutes dels pacients humans, els investigadors estudien de prop les interaccions entre cèl·lules canceroses i neurones sanes del cervell. Els panells superiors mostren el cervell d'una mosca del vinagre sana, amb neurones sanes ressaltades en gris o verd, mentre que la fila inferior prové d'insectes amb glioblastoma (roig). Resulta que les cèl·lules canceroses estan "vampiritzant" els seus veïns, robant senyals químics que alimenten el seu creixement i destrueixen la funció de les neurones sanes. Aquest nou descobriment ajuda a explicar com aquests tumors causen problemes al cervell i per què són tan difícils de tractar.
Escrit per Kat Arney
Imatge adaptada del treball de Marta Portela i Sergio Casas-Tintó, i col·laboradors/es
Instituto Cajal-CSIC, Madrid, Espanya
Imatgem publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicada en PLOS Biology, desembre de 2019
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.